Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Higiena zobnih aparatov

Poznamo več vrst ortodontskih zobnih aparatov, delimo jih v glavnem na snemne in nesnemne (fiksne) aparate. Pri uporabi oz. nošenju ortodontskih aparatov je zelo pomembna pravilna in redna ustna higiena, priporočena pa je tudi pogosta profesionalna pomoč oz. profesionalno čiščenje pri ustnem higieniku.

FIKSNI oz. NESNEMNI ORTODONTSKI APARAT (zvezdice)

Fiksni ortodontski aparat je čvrsto pritrjen na zobe s posebnim lepilom in ga zato med čiščenjem ali jedjo ne moremo sneti. Njegova pozitivna stran je, da je stalno na zobeh in deluje na premike zob 24 ur na dan. Njegova negativna stran pa je, da oteži čiščenje zob. Ob nepravilnem in nerednem čiščenju zob se obloge hitreje tvorijo in zadržujejo na nosilcih oz. zvezdicah, tubah s kljukicami, obročkih in žicah. Povečano kopičenje zobnih oblog na teh mestih pa pomeni večjo verjetnost za nastanek kariesa, hiperplazije dlesni (povečanje dlesni) in različnih oblik parodontalne bolezni. Temeljito ustno higieno je treba vestno vzdrževati, rezultat tega pa bo zdrav in lep nasmeh.

Za ustrezno čiščenje vseh površin zob in delov nesnemnega aparata potrebujemo več pripomočkov in časa. Samo uporaba vseh potrebnih pripomočkov lahko zagotovi optimalno ustno higieno.

Navadna zobna krtačka z gostimi mehkimi ščetinami:

Najprej jo prislonimo na sprednjo stran zob in jo s finimi krožnimi gibi vodimo po zobeh, s tem očistimo površino zob in zvezdic. Pozorni smo, da ščetko usmerimo tudi poševno na rob dlesni (kot 45 stopinj) in dobro očistimo tudi predel zob nad zvezdicami.

Nato ščetko prislonimo še na zgornji utor zvezdic, ponovimo postopek čiščenja s finimi majhnimi krožnimi gibi.

Ponovimo še ščetkanje po spodnjem utoru zvezdic.

Z nežnimi krožnimi gibi očistimo še grizno in nebno ploskev zob.

 • Zobna krtačka z utorom        

Z njo očistimo nosilce. Utor krtačke s sprednje, spodnje in zgornje strani postopoma prislonimo na nosilce in s finimi krožnimi gibi vodimo ščetko po zobeh.

 • Čopasta zobna krtačka

S čopasto krtačko očistimo vsak nosilec posebej. Z nežnimi krožnimi gibi očistimo površino nosilca in površino zoba ob nosilcu.

Nato z njo očistimo še površino zoba nad nosilcem in zgornji utor nosilca, potem še površino zob pod lokom in spodnji utor nosilcev.

Bolj pozorni smo pri nosilcih s kljukicami na prvih in drugih molarjih, kamor so nameščene tube in obročki.

 • Medzobna ščetka, debelejša in tanjša                   

Velikost medzobne ščetke prilagodimo glede na razpoložljiv prostor pod lokom (odvisno od napeljanih dodatnih žic) in medzobnega prostora. Z medzobno krtačko z žagastimi gibi očistimo predel pod lokom z navpičnimi gibi in gibi v obliki črke X.

Ponovimo še pod in nad nosilci, da očistimo spodnji in zgornji utor nosilcev. Pri tem lahko uporabimo večjo dimenzijo medzobne ščetke.

Z manjšimi medzobnimi krtačkami (velikost izberemo glede na velikost medzobnega prostora) očistimo še medzobne prostore. Ščetko nežno vstavimo v medzobni prostori tik nad medzobno papilo (dlesen, ki zapolnjuje medzobni prostor) in očistimo z žagastimi gibi.

 • Zobna nitka z odebeljeno čistilno gobico

Za čiščenje najbolj kritičnih delov nosilcev in površino zob tik ob nosilcih uporabimo nitko z odebeljeno čistilno gobico. S tršim tankim delom konec nitke pripeljemo pod lok in namestimo odebeljeni del okoli brecketa, da ga nitka objame. Z nežnimi potegi očistimo.

 • Zobna nitka

Za nitkanje lahko uporabimo tanek povoščen del odebeljene nitke, prikazane zgoraj, ali pa navadno zobno nitko.

Nitko pripeljemo pod lok in jo nežno z žagastimi gibi vstavimo v medzobni prostor najprej ob enem zobu in jo nežno potegnemo ven.

Pazljivi smo, da so gibi nežni in pri nitkanju ne ranimo dlesni niti ne poškodujemo loka. Postopek ponovimo še ob drugem zobu v istem medzobnem prostoru.

 • *Tekočina ali tabletke, ki obarvajo zobne obloge

Učinkovitost ščetkanja se lahko preveri s tabletko ali nanosom tekočine, ki obarva zobne obloge. Starejše zobne obloge, ki so na zobeh že več dni, se obarvajo modro in novejše se obarvajo rdeče. Po ščetkanju zob poližemo tabletko oz. z vatno palčko ali čopičem nanesemo tekočino po površini zob in zvezdic, izpljunemo in pregledamo, katere površine zob so ostale obarvane. Prihodnjič smo na ta mesta pri čiščenju bolj pozorni. Priporočljivo je samokontrolo ščetkanja izvajati enkrat na mesec.

Med čiščenjem zob pacientom vedno priporočamo, naj se gledajo v ogledalo in za umivanje uporabljajo obe roki. Z eno roko umaknejo ustnico ali lice ter s tem pridobijo večje vidno polje, da lahko z drugo roko učinkoviteje krožijo po zobeh in vidijo potek ščetin.

Za popolno ustno higieno med nesnemno ortodontsko terapijo priporočamo tudi profesionalni nadzor, poduk in profesionalno čiščenje ustne votline enkrat na 46 mesecev, odvisno od temeljitosti ustne higiene doma. Profesionalna higienska faza zajema pregled prisotnosti zobnih oblog in gingivitisa, poduk ter motivacijo pacienta, čiščenje mehkih in trdih zobnih oblog, po potrebi peskanje, ščetkanje/poliranje zob in fluoriranje.

Mlajšim pacientom (pod 12/13 let) s fiksnim ortodontskim aparatom oz. pacientom s slabšimi ročnimi spretnostmi pri umivanju zob priporočamo pomoč staršev oz. skrbnikov, tudi pogostejša profesionalna čiščenja.

Čiščenje zobnega kamna in biofilma dlesni z ultrazvočnim čistilcem. Peskanje za odstranitev zabarvanja zob.

Ščetkanje oz. poliranje zob, da odstranimo mehke zobne obloge. Nanos fluoridnega premaza oz. fluoriranje zob, za zaščito sklenine.

SNEMNI ORTODONTSKI APARATI 

Ustna higiena pri pacientih, ki nosijo snemni aparat, je enostavna. Pomembno je, da pacient snemni ortodontski aparat vsakič spere pod tekočo hladno vodo, ko ga vzame iz ust in spere slino, ki je ostala na njem. S tem aparat ne bo dobil neprijetnega vonja. Enak postopek pacient ponovi, tudi ko ga vstavi v usta. Snemni aparat je priporočljivo sneti pred jedjo, pred športno aktivnostjo in pred uživanjem vroče tekočine ali hrane, saj se lahko poškoduje oz. deformira in poškoduje pacienta. Vedno ga pospravimo v škatlico za ortodontski aparat.

Pri umivanju zob pacient aparat sname, ga splakne pod hladno tekočo vodo in ga skrtači z navadno zobno krtačko ali ščetko za umivanje zobnih protez. Za umivanje lahko uporabi milo za roke ali ga namoči v vodo z raztopljeno tableto za proteze, nikoli pa ne sme uporabiti zobne paste. Če se v sredinskih vijakih ali okoli žic naberejo obloge, te lahko odstrani tudi s pomočjo čopaste ali medzobne krtačke. Če se na aparatu naberejo rumeno-bele trde obloge (zobni kamen), ki se jih s krtačko ne da odstraniti, to lahko naredit specialist ortodont ali ustni higienik z ultrazvočnim čistilcem, oz. ga pošlje v zobotehniški laboratorij, da ga očistijo.

APARATI ZA VZDRŽEVANJE STANJA: RETENCIJSKI LOKI ALI SNEMNI APARATI OZ. AKRILNE FOLIJE

Po končanem ortodontskem zdravljenju pacienti dobijo retencijske zobne aparate. To so, ali retencijska žička oz. retencijski lok, ki je prilepljen na zadnjo stran zgornjih in spodnjih sekalcev ali/in snemni retencijski aparat oz. retencijska akrilna folija. Retencijske aparate je potrebno nositi vsaj dvakratno dobo ortodontskega zdravljena, priporočljivo je celo življenje. V primeru, da je ustna higiena pacienta zelo slaba in se na retencijskem loku nabira veliko zobnega kamna in se pojavi vnetje dlesni ter parodontalna bolezen, se lok sname in se opravi temeljita profesionalna higienska faza.

Čiščenje retencijskega loka doma:

S čopasto ščetko s finimi krožnimi gibi očistimo lepilo in retencijski lok. Posebej pozorni smo na predel zoba pod lokom in rob dlesni.

Zobno nitko nežno z žagastimi gibi pripeljemo v medzobni prostor do retencijskega loka.

Z medzobno ščetko očistimo predel medzobnega prostora pod lokom. Ustrezno debelino medzobne ščetke vam pomaga določiti ustni higienik.

Profesionalna higienska faza zajema čiščenje zobnega kamna in biofilma dlesni, po potrebi peskanje, inštrukcija in motivacija za ustno higieno, ščetkanje oz. poliranje in fluoriranje. Priporočljivo je izvajati profesionalno higiensko fazo vsaj enkrat letno, priporočljiva pogostost je odvisna od vsakega pacienta posebej-učinkovitost ustne higiene doma, akumulacije plaka in zobnega kamna, vnetja dlesni …

Za akrilno folijo oz. splint

skrbimo enako kot za navadni snemni aparat, posebej pozorni smo, da jo vedno splaknemo z vodo po in pred vstavitvijo, čistimo jo samo z vodo in mehko zobno krtačko, vedno jo pospravimo v škatlico za zobni aparat, z njo ravnamo zelo previdno in nežno, saj je krhkejša od navadnega zobnega aparata.

Z vstavljeno folijo v ustih nikoli jemo in ne pijemo vročih pijač, saj se ob visoki temperaturi lahko deformira, tudi ne puščamo je v prostorih izpostavljene visokim temperaturam.

Članstvo v združenju: 

 • omogoča dostop do mreženja z drugimi člani in izmenjavo izkušenj in znanj,
 • omogoča dostop do mreženja s strokovnjaki, kar lahko pripomore k boljšim kariernim priložnostim in deljenju znanja,
 • zagotavlja ekskluzivne ugodnosti, kot so popusti na izobraževanja, konference in strokovna literatura,
 • zagotavlja pomoč združenja pri pridobivanju strokovnih informacij, kot so izobraževanja, webinarji in svetovalne storitve, informacije Evropskega združenja, informacije o dogajanju na področju ustne higiene v EU,
 • omogoča možnost aktivnega sodelovanja pri projektih združenja.