Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Parodontalna bolezen

Pojem parodontalna bolezen vključuje širok spekter bolezenskih sprememb, ki se pojavijo »ob zobeh«, na obzobnem tkivu, katerega sestavljajo dlesen, pozobnica, čeljustna kost in cement na zobni korenini.

Med prvimi bolezenskimi spremembami lahko opazimo vnetje dlesni, ko se bledo rožnata barva dlesni spremeni v temnejšo rdečo, oteče in zakrvavi, na primer ob ščetkanju. To vnetje je v začetku omejeno le na dlesen in se strokovno imenuje GINGIVITIS.

Gingivitis lahko največkrat pozdravimo že s pravilno in natančno ustno higieno. Ljudje se krvavitev dlesni velikokrat prestrašijo in opustijo ustno higieno, kar je velika napaka.

Nezdravljeno vnetje napreduje iz dlesni vzdolž zoba na kost, ki se začne raztapljati, zob izgublja kostno podporo, se začne majati in tako lahko tudi zdrav zob izpade. Kadar se gingivitis razširi na ostala obzobna tkiva, govorimo o PARODONTITISU.

Vppliv parodontalne bolezni na splošno zdravje

Vedeti moramo, da nezdravljena parodontalna bolezen vpliva tudi na splošno zdravje. Statistične raziskave kažejo:

  • da vnetje v ustni votlini slabo vpliva na glikemični indeks pri sladkornih bolnikih,
  • da imajo ljudje z aktivno obliko parodontalne bolezni dvakrat pogosteje težave s srcem, kot tisti, ki takšnih sprememb v ustih nimajo,
  • da je nezdravljena parodontalna bolezen tveganje za nosečnice, saj je večja možnost zgodnjega poroda in nižje porodne teže,
  • da pogosteje prizadene ljudi s parodontalno boleznijo tudi kronična obstruktivna pljučna bolezen.

Glavni razlog za nastanek vnetja je bakterijski plak.

Ustna higiena in higienska ter vzdrževalna faza parodontalnega zdravljenja

Glavni razlog za nastanek vnetja je bakterijski plak.

Bakterije so normalno prisotne v vsaki ustni votlini, so del ustne flore in večina njih živi z nami v sožitju. Bakterije v bakterijskem plaku so prav tako normalno prisotne v vsaki ustni votlini, vendar pa se s trajanjem njihove prisotnosti in uživanjem hrane in pijače, ki spodbuja njihovo rast, tudi njihova sestava spreminja.

Zato je pomembno, da doma dvakrat dnevno izvajamo sistematično in natančno ščetkanje zob ter uporabljamo pripomočke, ki so namenjeni čiščenju medzobnih prostorov. Le ti so prepogosto izpuščeni iz dnevne rutine ščetkanja in tako se najpogosteje vnetje dlesni prične ravno tam. Kadar se bakterijski plak ne odstrani zadostno, lahko sčasoma skupaj z minerali iz sline nastane zobni kamen, ki ga imenujemo zobni kamen nad dlesnijo, saj je prisoten nad dlesnijo.

Članstvo v združenju: 

  • omogoča dostop do mreženja z drugimi člani in izmenjavo izkušenj in znanj,
  • omogoča dostop do mreženja s strokovnjaki, kar lahko pripomore k boljšim kariernim priložnostim in deljenju znanja,
  • zagotavlja ekskluzivne ugodnosti, kot so popusti na izobraževanja, konference in strokovna literatura,
  • zagotavlja pomoč združenja pri pridobivanju strokovnih informacij, kot so izobraževanja, webinarji in svetovalne storitve, informacije Evropskega združenja, informacije o dogajanju na področju ustne higiene v EU,
  • omogoča možnost aktivnega sodelovanja pri projektih združenja.