Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kdo je ustni higienik?

Ustni higienik predstavlja skupaj s specialisti zobozdravstvene dejavnosti, z zobozdravnikom in zobozdravniško asistentko nepogrešljivi člen preventivne zobozdravstvene dejavnosti in v veliki meri prispeva k izboljšanju oralnega zdravja pri vseh skupinah prebivalstva.

Ustrezno individualno naučena nega ustne votline, ki jo izvajamo doma, z redno strokovno podporo predstavlja temelj ohranjanja zdravih zob in obzobnih tkiv, kar pomembno doprinese k izboljšanju splošnega zdravstvenega stanja nas in ohranjanju ustnega zdravja naših otrok

Ustni higienik nas seznani s stanjem v ustni votlini; predstavi značilnosti zdravih obzobnih tkiv in pokaže morebitne odmike od tega. Posamezniku predstavi njemu ustrezne pripomočke za domačo ustno nego, nas motivira in nauči pravilne uporabe le teh, ob rednih obiskih nas vodi do vzpostavitve odlične ustne higiene ter svetuje o zdravi prehrani, pomembni za ohranjanje zdravja zob in obzobnih tkiv.

Danes nas je veliko prepričanih, da brezhibno skrbimo za svojo ustno higieno, ko pa obiščemo ustnega higienika, ugotovimo, da nas je veliko živelo v zmoti s premalo znanja o ustni higieni.

V sodobni zobozdravstveni preventivi ima ustni higienik pomembno vlogo pri ohranitvi zob za vse življenje.Ohranjati zdravje in preprečevati bolezen je stališče, ki zahteva ustrezno vedenje o skrbi za ustno higieno, vzpostavljanje dobrih ustnih higienskih navad in uporabo pravilne kombinacije za posameznika najprimernejših izdelkov in tehnik ustne nege.

Celostni pristop, ki se začne z ustrezno domačo higieno in z obiski ustnega higienika, je pravi odgovor za dobro ustno zdravje in posledično dobro telesno, psihološko in socialno počutje človeka.

Le preventiva, ki je “pacientu” prilagojena PRAVOČASNO in INDIVIDUALNO zagotavlja dolgoročni uspeh terapije.

Primarna zobozdravstvena preventiva

Primarna zobozdravstvena preventiva se ukvarja z aktivnostmi za ohranjanje zdravja in izogibanjem boleznim in njihovim vzrokom. Pri tem je v zobozdravstvu zelo pomemben člen ustni higienik, saj nas seznani in nauči dobre ustne higiene, se pogovori o naših prehranskih navadah in izvaja strokovne preventivne ukrepe in širše izobražuje.

Kot posamezniki lahko dnevno, s pravilno domačo nego in ustreznimi pripomočki, odstranjujemo mehke zobne obloge nad dlesnijo, medtem ko pod dlesnijo, mehke in trde zobne obloge lahko odpravimo le s profesionalno ustno higieno, na strokovni način pri ustnem higieniku, priporočljivo 2x letno.

Primarna preventiva predstavlja temelj za preprečevanje nastanka zobne gnilobe, vnetja dlesni, ki po značilnih stopnjah napreduje v kronično parodontalno bolezen ter ohranjanje zdravja ustne votline.

Sekundarna zobozdravstvena preventiva

Sekundarna preventiva pa se ukvarja z upočasnjevanjem napredovanja bolezni.

Stopnjo razvitosti parodontalne bolezni Ustni higienik opredeli s kliničnim pregledom, RTG posnetkom in zapisom stanja obzobnih tkiv (indeks krvavitve in plaka, globina obzobnih žepov in odmika dlesni od zobne krone, stopnja majavosti zob).

V primeru prekomernega skelenja z napotki in s posebnimi postopki poskrbi za desenzibilizacijo dentinske preobčutljivosti.

Za ohranjanje zdrave sklenine in preventivno skrb za preprečevanje kariesa priporoča fluoridiranje.

Terciarna zobozdravstvena preventiva

Terciarna preventiva se začne takrat, ko je funkcija zobovja izgubljena.

Članstvo v združenju: 

  • omogoča dostop do mreženja z drugimi člani in izmenjavo izkušenj in znanj,
  • omogoča dostop do mreženja s strokovnjaki, kar lahko pripomore k boljšim kariernim priložnostim in deljenju znanja,
  • zagotavlja ekskluzivne ugodnosti, kot so popusti na izobraževanja, konference in strokovna literatura,
  • zagotavlja pomoč združenja pri pridobivanju strokovnih informacij, kot so izobraževanja, webinarji in svetovalne storitve, informacije Evropskega združenja, informacije o dogajanju na področju ustne higiene v EU,
  • omogoča možnost aktivnega sodelovanja pri projektih združenja.