Mlečni zobje

Mlečni zobje

Mlečni zobje izpolnjuje funkcijo ustvarjanja prostora za stalne zobe. Če so mlečni zobje zgodaj izgubljeni, lahko pride do nepravilnosti pri postavitvi zobne vrste. Mlečni zobje imajo pomembno vlogo tudi pri oblikovanju in razvoju jezika. Bolečine in / ali manjkajoči zobje lahko pri otrocih povzročijo spremembe pri prehranjevanju in žvečenju, tako se lahko navadijo na napačne prehranjevalne navade in žvečenje. Zdravi in ​​neboleči zobje spodbujajo zdrav odnos do ustne votline in ustne higiene. Če so mlečni zobje že v mladosti skrbno negovani, se povečajo možnosti za zdrave zobe v starosti. Za pravilen odnos do zob in njihove oskrbe so zelo pomembne pozitivne in neboleče izkušnje v otroštvu.

OTROCI PRI USTNEM HIGIENIKU

Ob prvem obisku otroka pri ustnem higieniku, se otroku predstavimo in na kratko opišemo kaj počnemo v našem poklicu; na način, ki ga otrok razume in mu je blizu.

Pouk in navodila za pravilno ščetkanje so prilagojena starosti otroka in njegovim zmožnostim ter staršem, ki doma aktivno sodelujejo pri otrokovi ustni higieni.

Pomembno je, da pri učenju uporabe zobne ščetke in morebitnih drugih pripomočkov, ki jih uporabljajo predvsem otroci z ortodontskim aparatom (zobna nitka, medzobna ščetka), otroku predstavimo na način, kjer otrok aktivno sodeluje in s tem pridobi znanje pravilnega ščetkanja.

Opozorili bomo tudi na velikost zobne ščetke, ki naj bo majhna, z majhno glavo, da otrok lahko z njo tudi samostojno rokuje.

Včasih ustni higienik lahko uporabi, za prikaz zobnih oblog, tudi tekočino, katera se obarva pri stiku z zobnimi oblogami, rdeče ali modro. Obarvanje je odvisno od časa prisotnosti zobnih oblog (do 24 ur / nad 24 ur).

Včasih bo ustni higienik za odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog uporabil polirno ščetko ali tudi zvočni/ultrazvočnim čistilec zobnih oblog. Peskanje načeloma ni potrebno in niti ni priporočljivo.

Navadno že otrokov izbrani zobozdravnik poskrbi za fluoridiranje zob, lahko pa postopek fluoridiranja opravimo tudi pri ustnem higieniku.

V kolikor bi ustni higienik opazil, da ima otrok slabšo ustno higieno in z njo povezane spremembe na zobeh, bo lahko napotil starše z otrokom k zobozdravniku za dodatno obravnavo.

Vsekakor pa bo ustni higienik priporočil tudi primerno prehrano; predvsem zmanjšanje vnosa enostavnih ogljikovih hidratov (sladkarije in sladki napitki, čas hranjenja, način hranjenja).

Pri ščetkanju je priporočljiva tudi uporaba zobne paste s fluoridi.

Količina zobne paste ter koncentracija se v različnih starostnih obdobjih razlikuje,  zato vam bo ustni higienik priporoči pravilno koncentracijo za vašega otroka. Otrok naj spenjeno zobno pasto že med ščetkanjem in po končanem ščetkanju  dobro izpljune in na koncu je priporočljivo, da se ustna votlina ne izpira z vodo, tako fluoridi opravijo svoje delo še bolje.

STAROST KONCENTRACIJA FLOURA PRIPOROČENA KOLICINA POGOSTOST UPORABE
6 mesecev do 2 let 500 ppm Velikost riža Dvakrat dnevno
2-6 let 1000 ppm Velikost graha Dvakrat dnevno
6 let in več 1450 ppm 1-2 cm Dvakrat dnevno

Ustni higienik bo priporočil staršem, kako lahko pomagajo otroku doseči boljšo vsakodnevno higieno. Opozoril bo na mesta kjer najpogosteje zastajajo zobne obloge, v kakšnem položaju otroku najbolj učinkoviti lahko očistimo zobke, uporaba ustnih vodic, …

Pomembno je, da otrok že v zgodnjem otroštvu spoznava pomembnost ustne higiene in kasneje tudi osvoji tehnike pravilnega ščetkanja.