Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Otrok pri ustnem higieniku

Ob prvem obisku otroka pri ustnem higieniku se otroku predstavimo in na kratko opišemo, kaj počnemo v našem poklicu; na način, ki ga otrok razume in mu je blizu.

Pouk in navodila za pravilno ščetkanje so prilagojena starosti otroka in njegovim zmožnostim ter staršem, ki doma aktivno sodelujejo pri otrokovi ustni higieni.

Pomembno je, da pri učenju uporabe zobne ščetke in morebitnih drugih pripomočkov, ki jih uporabljajo predvsem otroci z ortodontskim aparatom (zobna nitka, medzobna ščetka), otroku predstavimo na način, kjer otrok aktivno sodeluje in s tem pridobi znanje pravilnega ščetkanja.

Opozorili bomo tudi na velikost zobne ščetke, ki naj bo majhna, z majhno glavo, da otrok lahko z njo tudi samostojno rokuje.

Včasih ustni higienik lahko uporabi, za prikaz zobnih oblog, tudi tekočino, katera se obarva pri stiku z zobnimi oblogami, rdeče ali modro. Obarvanje je odvisno od časa prisotnosti zobnih oblog (do 24 ur / nad 24 ur).

Včasih bo ustni higienik za odstranjevanje mehkih in trdih zobnih oblog uporabil polirno ščetko ali tudi zvočni/ultrazvočnim čistilec zobnih oblog. Peskanje načeloma ni potrebno in niti ni priporočljivo.

Navadno že otrokov izbrani zobozdravnik poskrbi za fluoridiranje zob, lahko pa postopek fluoridiranja opravimo tudi pri ustnem higieniku.

V kolikor bi ustni higienik opazil, da ima otrok slabšo ustno higieno in z njo povezane spremembe na zobeh, bo lahko napotil starše z otrokom k zobozdravniku za dodatno obravnavo.

Vsekakor pa bo ustni higienik priporočil tudi primerno prehrano; predvsem zmanjšanje vnosa enostavnih ogljikovih hidratov (sladkarije in sladki napitki, čas hranjenja, način hranjenja).

Pri ščetkanju je priporočljiva tudi uporaba zobne paste s fluoridi.

Količina zobne paste ter koncentracija se v različnih starostnih obdobjih razlikuje, zato vam bo ustni higienik priporoči pravilno koncentracijo za vašega otroka. Otrok naj spenjeno zobno pasto že med ščetkanjem in po končanem ščetkanju dobro izpljune in na koncu je priporočljivo, da se ustna votlina ne izpira z vodo, tako fluoridi opravijo svoje delo še bolje.

STAROSTKONCENTRACIJA FLOURAPRIPOROČENA KOLICINAPOGOSTOST UPORABE
6 mesecev do 2 let500 ppmVelikost rižaDvakrat dnevno
2-6 let1000 ppmVelikost grahaDvakrat dnevno
6 let in več1450 ppm1-2 cmDvakrat dnevno

Ustni higienik bo priporočil staršem, kako lahko pomagajo otroku doseči boljšo vsakodnevno higieno. Opozoril bo na mesta, kjer najpogosteje zastajajo zobne obloge, v kakšnem položaju otroku najbolj učinkoviti lahko očistimo zobke, uporaba ustnih vodic …

Pomembno je, da otrok že v zgodnjem otroštvu spoznava pomembnost ustne higiene in kasneje tudi osvoji tehnike pravilnega ščetkanja.

Članstvo v združenju: 

  • omogoča dostop do mreženja z drugimi člani in izmenjavo izkušenj in znanj,
  • omogoča dostop do mreženja s strokovnjaki, kar lahko pripomore k boljšim kariernim priložnostim in deljenju znanja,
  • zagotavlja ekskluzivne ugodnosti, kot so popusti na izobraževanja, konference in strokovna literatura,
  • zagotavlja pomoč združenja pri pridobivanju strokovnih informacij, kot so izobraževanja, webinarji in svetovalne storitve, informacije Evropskega združenja, informacije o dogajanju na področju ustne higiene v EU,
  • omogoča možnost aktivnega sodelovanja pri projektih združenja.