PRIPOMOČKI ZA USTNO HIGIENO

Navadno uporabljamo dva osnovna pripomočka za ustno higieno doma: zobno ščetko in zobno pasto.

Priporočeno je 2x DNEVNO ščetkanje zob, v kombinaciji z uporabo dodatnih pripomočkov za ustno higieno. Ščetkanje naj bo redno, pravilno, učinkovito, sistematično in z ustreznimi pripomočki.

ZOBNA ŠČETKA je najpogosteje uporabljen pripomoček za ustno higieno. Priporočeno je, da uporabljamo mehkejšo zobno ščetko, z majhno glavo za lažji dostop do vseh zobnih površin, z velikim številom gostih in primerno zaobljenih ščetin ter s primernim držalom.

Najpogosteje se uporabljajo klasične zobne ščetke, rotirajoče zobne ščetke in sonične zobne ščetke. Za učinkovito ščetkanje in preprečevanje morebitnih poškodb zob in dlesni je pomembno, da se naučimo pravilnega rokovanja z zobno ščetko in pravilnih tehnik ščetkanja. Zobno ščetko redno menjamo, odvisno od obrabe ščetin.

Nepogrešljiv pripomoček za ustno higieno je tudi MEDZOBNA ŠČETKA, ki jo uporabljamo za čiščenje medzobnih prostorov, protetičnih nadomestkov in fiksnih zobnih aparatov. Izbrati moramo primerno velikost. Pri ustavljanju medzobne ščetke v medzobni prostor moramo paziti, da si ne poškodujemo dlesni in ne drgnemo s kovinskim delom glave obrabljene medzobne ščetke po sklenini.

Z ZOBNO NITKO si pomagamo očistiti medzobne prostore in protetične nadomestke ter fiksne zobne aparate. V uporabi so različne vrste zobnih nitk: povoskane, ploščate, odebeljene (več – vlaknaste), na držalih … Pri uporabi zobne nitke se je potrebno naučiti pravilne tehnike uporabe. Paziti moramo, da si ne poškodujemo dlesni.

S ČOPASTO ZOBNO ŠČETKO se lahko posvetimo čiščenju vsake ploskve posameznega zoba, predvsem tistih najtežje dostopnih. Kot pri klasični zobni ščetki, je tudi tu pomembna gostota, dolžina in zaobljenost ščetin. Poznati moramo primerno tehniko ščetkanja s čopasto ščetko.

ZOBNA PASTA je največkrat uporabljen pripomoček za ustno higieno, z zobno ščetko, kot kemična kontrola zobnega plaka in hkrati daje občutek svežine v ustih. Priporočljivo je, da se uporabljajo zobne paste z vsebnostjo fluoridov, kar pripomore k preprečevanju nastajanja zobne gnilobe ter k remineralizaciji zobne sklenine. Različne zobne paste vsebujejo tudi druge sestavine, ki služijo kot  pomoč pri zdravljenju vnetih dlesni in zmanjševanju skelenja zob.

USTNE VODE se prav tako uporabljajo kot kemična kontrola zobnega plaka, lahko vsebujejo učinkovite
sestavine, in so priporočljive kot pomoč pri pacientih z zmanjšanimi zmožnostmi, ki težje rokujejo ali imajo onemogočeno rokovanje z zobno ščetko, po določenih terapevtskih in operativnih posegih v ustni votlini in so priporočljive le, kot nekaj dnevna ali tedenska kura. Samo spiranje ustne votline z ustnimi vodami ni enakovredno nadomestilo mehaničnega ščetkanja z zobno ščetko. Ustne vode se velikokrat uporabljajo le zaradi ohranjanja občutka svežine v ustih. Zaradi vsebnosti alkohola in eteričnih olj so lahko dražeče za ustno sluznico in ustno floro.

Le kot dodatek se uporablja tudi ZOBNA PRHA. Največkrat kot pomoč pri kemični kontroli zobnega plaka skupaj z ustno vodo, pri pacientih, kjer je mehanično ščetkanje onemogočeno. Posebna pazljivost je pomembna pri nastavitvi moči vodnega curka prhe, ker lahko močno poškoduje dlesen in sluznico.

Za več informacij in pouku o tehnikah in uporabi pripomočkov za ustno higieno povprašajte vašega ustnega higienika.