Ali lahko peskam zobe?

Peskanje je zelo želeno s strani pacientov, predvsem zaradi estetskega učinka. Ustni higienik pa se odloči za peskanje selektivno, individualno glede na potrebe pacienta in ne kot del rutinskega postopka ustne higiene. Kot primer; protetičnih nadomestkov ne peskamo, močno vnetje obzobnih tkiv je prav tako kontraindikacija za peskanje,…

Ali potrebujem RTG posnetek pri ustnem higieniku?

Rentgenski posnetek spodnje in zgornje čeljusti  in / ali posnetek “bite-wings” so zelo priporočljivi.

Kaj je parodontalna bolezen?

Vnetje dlesni opazimo, ko se bledo rožnata barva dlesni spremeni v temnejšo rdečo, oteče in zakrvavi npr. ob ščetkanju zob. Vnetje je v začetku omejeno le na dlesen in ga strokovno poimenujemo gingivitis.  Gingivitis lahko največkrat je že s pravilno, redno in natančno ustno higieno, reverzibilno stanje.

Ljudje se krvavitev dlesni velikokrat prestrašimo in opustimo ustno higieno, kar je velika napaka. Nezdravljeno vnetje napreduje iz dlesni vzdolž zoba, kost ob zobu propada in tudi zdrav zob lahko izpade.  Skupino obolenj obzobnih tkiv imenujemo parodontalna bolezen.

Vedeti moramo, da nezdravljena parodontalna bolezen vpliva tudi na splošno zdravje.

Pri ustnem higieniku boste lahko izvedeli več o stanju vaših obzobnih tkiv.

Kako pogosto moram obiskati ustnega higienika?

Običajno se priporoča obisk ustnega higienika 2x letno. Pacienti s parodontalno boleznijo pa so v programu rednega vzdrževanja in spremljanja parodontalne bolezni in se jim glede na pokazatelje po diagram tveganja za parodontalno bolezen, priporoča redne obiske higienskih in vzdrževalnih faz parodontalnga zdravljenja, okvirno na 3, 6 ali 12 mesecev.

Ali lahko očistite zobni kamen otroku?

Otroku ustni higienik lahko očisti zobni kamen in zunanja zabarvanja zob.