Skip to content Skip to footer
SZUH

Slovensko združenje ustnih higienikov

Slovensko združenje ustnih higienikov je bilo ustanovljeno leta 2018 v Ljubljani, na pobudo ustnih higienikov in Visoke šole za ustno higieno SKALDENS.

VIZIJA

Vizija združenja SZUH

Slovensko združenje ustnih higienikov zastopa visoko stopnjo strokovno naravnane prakse, gospodarske in socialne interese svojih članov in se zavzema za vseživljenjsko izobraževanje, usposabljanje in izpopolnjevanje v poklicu ustnega higienika.

Upravni odbor združenja SZUH

Adrijana-Kolar
Adrijana Kolar
Predsednica združenja SZUH

Adrijana Kolar je diplomirala leta 2013 na Višji šoli za ustne higienike. Po zaključeni srednji zdravstveni šoli je opravljala pripravništvo v zobni ambulanti, kjer ji je delo v zvezi z zobozdravstvom vzbudilo veliko zanimanja. Kot zobna asistentka je pred začetkom šolanja na Višji šoli za ustne higienike asistirala v vseh vejah zobozdravstva, najbolj jo je veselilo asistriranje v parodontologiji in kirurgiji, kjer si je nabrala veliko znanja in novih izkušenj. Leta 2013 je diplomirala iz ustne higiene pod mentorstvom asist. dr. Eve Skalerič, dr.dent.med, z naslovom diplomskega dela Agresivni parodontits. Po diplomi in pripravništvu je opravila tudi strokovni izpit, in se tako podala na samostojno poklicno pot.

Tinka Trajkovič
Podpredsednica združenja SZUH

Po zaključenem izobraževanju na Srednji zdravstveni šoli v Piranu se je vpisala na Višjo strokovno Šolo za ustne higienike. Šolanje je zaključila s tretjo generacijo ustnih higienikov. Že kot študentka je leta 2006 ob vikendih pridobivala znanje in izkušnje, ki so potrebni za celosten pristop pri obravnavi pacientov v zasebni zobozdravstveni ambulanti. Leta 2009 so jo zaposlili kot ustno higieničarko, kljub zaključku šolanja se je še naprej izobraževala na strokovnih izobraževanjih v Sloveniji in tujini. Leta 2013 je stopila na samostojno podjetniško pot, na kateri sodeluje z več zobozdravniki iz okolice Kopra. V letu 2015 je pripravila predavanje in članek za strokovno srečanje Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v zobozdravstvu. Sodelovala je pri projektu Centra za krepitev zdravja ZD Piran, z delavnicami za nosečnice. Vsako leto jo povabijo, da predava na srednji zdravstveni šoli v Izoli dijakom 2. letnikov o ustni higieni .

Tinka Trajković je aktivna članica Združenja ustnih higienikov Slovenije (ZUHS) od leta 2019, kjer želi svoje izkušnje podajati naprej in jih izkoristiti v dobrobit vseh higienikov. Svoje znanje uporablja kot orodje, da pacientom in kolegicam približa pomen ustnega zdravja, ki je tesno povezan s sistemskim zdravjem.

Ula Udovič
Članica upravnega in nadzornega odbora

Leta 2007 zaključila študij ustne higiene.Znanje in izkušnje si je pridobivala v več ordinacijah v Ljubljani, Vipavi in na Bledu.Redno se udeležuje delavnic in predavanj pri nas in drugje v Evropi. Delo s pacienti jo osrečuje, saj v vsakdanji praksi prepoznava, kako lahko pacientom pomaga pri težavah z zobmi in dlesnimi. Svoje delo opravlja strokovno, natančno in z obilico dobre volje.

Je aktivna članica nadzornega odbora SZUH. Pomaga pri organizaciji dogodkov, seminarjev in birokratskih zadevah SZUH.

Katarina Zver Belovič
Častna članica

Diplomirana ustna higieničarka pravi, da svoje delo opravlja s strokovnostjo in veseljem. Verjame v vseživljenjsko izobraževanje in povezovanje znanj z različnih področij.S strani VSŠ za ustne higienike in kolegov ji je bila zaupana vloga soustanoviteljice in predsednice Združenja SZUH, v članstvu European Federation of Dental Hygienists ter mentorstvo študentom VSŠ za ustno higieno, SKALDENS.

V sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, Odborom za zobozdravstvo na Zdravniški Zbornici Slovenije (ZZS),  Centrom za poklicno izobraževanje (CPI) in VSŠ za ustno higieno, Skaldens, je aktivno prispevala k razvoju in umestitvi poklica ustnega higienika, v slovenskem zdravstvenem prostoru in to delo tudi nadaljuje.

Članstvo v združenju: 

  • omogoča dostop do mreženja z drugimi člani in izmenjavo izkušenj in znanj,
  • omogoča dostop do mreženja s strokovnjaki, kar lahko pripomore k boljšim kariernim priložnostim in deljenju znanja,
  • zagotavlja ekskluzivne ugodnosti, kot so popusti na izobraževanja, konference in strokovna literatura,
  • zagotavlja pomoč združenja pri pridobivanju strokovnih informacij, kot so izobraževanja, webinarji in svetovalne storitve, informacije Evropskega združenja, informacije o dogajanju na področju ustne higiene v EU,
  • omogoča možnost aktivnega sodelovanja pri projektih združenja.