Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Preobčutljivost zob

O preobčutljivosti zobne korenine govorimo, kadar ob izpostavitvi različnim zunanjim dražljajem pride do ostre, kratkotrajne bolečine zob in je ne moremo pripisati kateri drugi zobni bolezni.

Najpogostejši dražljaji, ki sprožijo tovrstne bolečine, so termični, ki predstavljajo občutljivost na tople in hladne pijače, občutljivost na hladen zrak in lahko tudi na vodni tok iz zobozdravniških instrumentov. Najpogosteje naj bi se te bolečine pojavljale pri izpostavljenosti hladnim dražljajem.

Ostali dražljaji, ki sprožijo občutljivost, so električni (električni testi za ugotavljanje vitalnosti zoba), mehanični (občutljivost med pregledom s sondo, luščenjem in glajenjem zobnih korenin, ščetkanjem), osmotski (občutljivost na sladko) in kemični (občutljivost na različne kisline).

Glavni vzrok za skelenje ali preobčutljivosti zobne korenine je posledica razgaljene zobne korenine. Le ta je lahko posledica dolgo trajajočega grobega ščetkanja, uporabe abrazivnih zobnih past, kronične parodontalne bolezni, kirurških posegov, luščenja in glajenja zobnih korenin in nepravilnega položaja zob. Manj pogosti vzroki so tudi erozija zobne sklenine zaradi kislin, uporaba belilnih sredstev za beljenje zob, kajenja in bruksizem (škrtanje / stiskanje zob).

Ni pa vsaka razgaljena zobna korenina občutljiva; odvisno je tudi od starosti, velikosti razgaljene površine in sestave sline.

Poleg naravnih obrambnih mehanizmov zob, ki delujejo kot zaščita proti preobčutljivosti, za enkrat še ni poznane splošne terapije, ki bi uspešno olajšala bolečine na dolgi rok pri vseh vrstah preobčutljivosti zobne korenine. V grobem lahko terapije delimo na enostavne, ki jih lahko izvajamo doma (dolgoročna uporaba zobnih past in ustnih vod, ki vsebujejo kalijeve soli in fluoride in tiste, ki se izvajajo v zobni ordinaciji pri zobozdravnikih in ustnih higienikih (uporaba različnih premazov in lakov). Včasih lahko terapija vključuje tudi izdelavo nočne opornice, v kolikor je bruksizem vzrok za nastanek preobčutljivosti zobne korenine.

Članstvo v združenju: 

  • omogoča dostop do mreženja z drugimi člani in izmenjavo izkušenj in znanj,
  • omogoča dostop do mreženja s strokovnjaki, kar lahko pripomore k boljšim kariernim priložnostim in deljenju znanja,
  • zagotavlja ekskluzivne ugodnosti, kot so popusti na izobraževanja, konference in strokovna literatura,
  • zagotavlja pomoč združenja pri pridobivanju strokovnih informacij, kot so izobraževanja, webinarji in svetovalne storitve, informacije Evropskega združenja, informacije o dogajanju na področju ustne higiene v EU,
  • omogoča možnost aktivnega sodelovanja pri projektih združenja.