Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ustna votlina – dom več milijard mikroorganizmov

Ustna votlina je dom več milijard mikroorganizmov, kot so bakterije, virusi, glive in drugi mikroorganizmi. Ta kompleksna skupnost mikroorganizmov, znana kot ustni mikrobiom, igra ključno vlogo pri vzdrževanju zdravja ustne votline in celotnega telesa.

Mikrobiom v ustni votlini se nenehno spreminja. Zato je pomembna uravnovešena mikrobiota ustne votline, ki zagotavlja naravno zaščito ust. Ko je ravnovesje porušeno, se lahko razvijejo različne težave z ustnim zdravjem, kot so karies, gingivitis, parodontitis in slab zadah.

Zato je ključnega pomena, da je mikrobiom uravnovešen in ustna votlina zdrava. Ščetkanje in nitkanje zob sicer pomagata pri zaščiti, vendar tega ravnovesja ne more v celoti ponovno vzpostaviti.

Zato je v vsakodnevno redno nego ustne votline dobro vključiti tudi mikrobiotike, ki vsebujejo zdravju koristne bakterije. Tak izdelek je pomemben, saj ponovno vzpostavlja ravnovesje mikrobiote ustne votline in poveča naravno zaščito v ustni votlini.

Mikrobiota ustne votline

Mikrobiota ustne votline je za črevesno mikrobioto druga največja mikrobna skupnost v človeškem telesu. Sestavljajo jo predvsem bakterije, ki živijo in uspevajo v ustnem biofilmu.

Večina teh bakterij je komenzalov (bivajo z nami v sožitju), ki lahko delujejo na naš imunski sistem in sprožijo zaščitne odzive, s katerimi preprečujejo kolonizacijo in invazijo patogenov. Majhen delež bakterij je patogenov, koristne bakterije pa ohranjajo patogene v zdravih ustih pod nadzorom.

Neravnovesje povzroča težave

Neravnovesje v mikrobioti ustne votline je lahko posledica več dejavnikov, na primer uživanja večje količine sladkorja, uporabe tobaka, pitja alkohola in slabe ustne higiene.

Takšno neravnovesje, imenovano disbioza, omogoča uspevanje in razmnoževanje patogenim bakterijam, kar privede do vnetja in povečanega tveganja za bolezni ustne votline.

Uravnavanje ravnovesja ustne flore je mogoče doseči z rednim umivanjem zob, pravilno ustno higieno, zdravo prehrano in omejevanjem vnosa sladkorja ter rednim obiskom zobozdravnika in ustnega higienika.

Uravnovešena mikrobiota ustne votline je ključnega pomena za zdravje ustne votline.

Ustna flora igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravja ustne votline in celotnega telesa. Uravnavanje ravnovesja ustne flore je ključnega pomena za preprečevanje razvoja številnih težav z ustnim zdravjem in ohranjanje splošnega zdravja.

Članstvo v združenju: 

  • omogoča dostop do mreženja z drugimi člani in izmenjavo izkušenj in znanj,
  • omogoča dostop do mreženja s strokovnjaki, kar lahko pripomore k boljšim kariernim priložnostim in deljenju znanja,
  • zagotavlja ekskluzivne ugodnosti, kot so popusti na izobraževanja, konference in strokovna literatura,
  • zagotavlja pomoč združenja pri pridobivanju strokovnih informacij, kot so izobraževanja, webinarji in svetovalne storitve, informacije Evropskega združenja, informacije o dogajanju na področju ustne higiene v EU,
  • omogoča možnost aktivnega sodelovanja pri projektih združenja.