Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vzdrževanje mostičkov in implantatov

S pomočjo protetičnih nadomestkov se pacientom omogoči nadomeščanje manjkajočih naravnih zob in s tem lažje žvečenje ter s pomočjo zobnih vsadkov pri nadomeščanju več zob ali celotne zobne vrste, tudi stabilnost pri nošenju snemnih protetičnih nadomestkov. 

Sodobne protetične tehnike danes pacientom ponujajo veliko možnosti pri vrstah protetičnih rešitev, s katerimi si pomagamo izboljšati kakovost življenja.

Fiksni (stalni) protetični nadomestki so trajno nameščeni, snemni (snemljivi) protetični nadomestki pa se uporabljajo, ko pacientu na preostalo zobno vrsto ni mogoče namestiti fiksnih protetičnih nadomestkov. V primeru brezzobe čeljusti ali prevelike manjkajoče vrzeli, ko se pacient ne odloči za zobne vsadke (implantate), manjkajoče zobe nadomesti totalna ali delna zobna proteza.

Pomembno je, da pacienti s fiksnimi ter s snemnimi protetičnimi nadomestki redno skrbijo za svojo ustno higieno doma ter redno, vsaj 2x letno, obiščejo ustnega higienika ter zobozdravnika, po priporočilih.

Čiščenje snemnih protetičnih nadomestkov

Za čiščenje snemnih zobnih protez doma je najbolje uporabljati mehko ščetko, ergonomsko prilagojeno za čiščenje zobnih protez ter zobno pasto, prav tako prilagojeno za čiščenje zobnih protez.

Zobni tehniki, ki izdelujejo zobne proteze, priporočajo čiščenje z milnico, kot najmanj agresivno čistilo za zobne proteze. Trde zobne ščetke in abrazivne zobne paste lahko zobno protetiko poškodujejo. Priporočeno je čiščenje nad mehko površino, ker se proteza ob padcu lahko poškoduje in poči.

Za čiščenje snemnih zobnih protez doma je najbolje uporabljati mehko ščetko, ergonomsko prilagojeno za čiščenje zobnih protez ter zobno pasto, prav tako prilagojeno za čiščenje zobnih protez.

Zobni tehniki, ki izdelujejo zobne proteze, priporočajo čiščenje z milnico, kot najmanj agresivno čistilo za zobne proteze. Trde zobne ščetke in abrazivne zobne paste lahko zobno protetiko poškodujejo. Priporočeno je čiščenje nad mehko površino, ker se proteza ob padcu lahko poškoduje in poči.

Čiščenje fiksnih protetičnih nadomestkov (zobne prevleke z mostičkom ali členom)

Dnevno je potrebno skrbeti tudi za higieno fiksno vstavljenih zobnih prevlek, mostičkov in členov. Poleg osnovne ustne higiene z mehko zobno ščetko in zobno pasto, je potrebno posvetiti nekaj več časa zobnim prevlekam in mostičkom.

Medzobne prostore in prostor med zobno prevleko ter zobom, na katerega je prevleka fiksirana, očistimo z zobno nitko in medzobno ščetko, na katero lahko namažemo tudi nekaj zobne paste ali pa jo namočimo v ustno vodo. S tem odstranimo ostanke hrane ter zobni plak, ki s klasično zobno ščetko, v medzobnih prostorih, ni dostopen.

Za mostičke se priporoča uporaba posebne zobne nitke, ki je na enem koncu prilagojena za vstavljanje pod mostiček, na srednjem delu je odebeljena (gobasta) in na zadnjem delu tanjša.

Tudi na gobasti del zobne nitke se lahko nanese zobno pasto, gel ali ustno vodo.

Posebno na mestih med zobno prevleko in dlesnijo se nabira največ zobnega plaka in se ustvarja biofilm bakterij, ki se ob ugodnih pogojih razmnožijo in povzročajo zobno gnilobo korenine zoba in parodontalno bolezen. Pomembno je, da poleg zobozdravnika, vsaj 2x letno obiščete tudi ustnega higienika, ki poleg osnovne strokovne ustne higiene, preveri tudi parodontalno stanje.

Glede individualne uporabe pripomočkov za ustno higieno doma povprašajte svojega ustnega higienika, ki vam bo svetoval, glede na velikosti medzobnih prostorov tudi velikost medzobnih ščetk, vrst zobnih nitk in ostalih pripomočkov. Poleg drugih dejavnikov in primerne prehrane, dobra ustna higiena pripomore tudi k daljši življenjski dobi zobne protetike.

Čiščenje zobnih vsadkov (implantatov)

Vzdrževanje ustne higiene, pri pacientih, ki imajo enega ali več posameznih zobnih vsadkov (implantatov) med zobno vrsto, se ne razlikuje od običajne domače ustne higiene.

Pripomočki za ustno higieno, ki jih uporabljamo so enaki, kot pri fiksnih protetičnih
nadomestkih in posebno pozornost namenimo čiščenju prostora med krono in samim vsadkom. Zelo nežni smo do sluznice ob vsadku, da je ne poškodujemo, kar se največkrat zgodi pri napačnem rokovanju z zobno nitko ter medzobnimi ščetkami.

Malo večji izziv predstavlja ustna higiena pacientom, ki imajo na zobne vsadke (All-on-4) trajno (fiksno) pritrjeno zobno protezo. Protezo očistite z mehko zobno ščetko in neabrazivno zobno pasto ali gelom. Zobno nitko, ki jo uporabljate za čiščenje pod mostičkom in okrog zobnega vsadka (implantata) namočite v ustno vodo, da ne poškodujete kovinskih delov. Z gobastim delom zobne nitke si rahlo očistite tudi dlesen pod mostičkom, ker se tudi na njej nabirajo zobne obloge.

Pacienti z vstavljenimi zobnimi vsadki, ki služijo, kot nosilci snemne zobne proteze ali z vstavljenimi mini vsadki (implantati), na katere se pritrdi snemna zobna proteza, ločeno očistijo zobno protezo in nato še zobne vsadke.

Nosilce zobne proteze očistite z mehko zobno ščetko in neabrazivno zobno pasto ali gelom ter z gobasto nitko, namočeno v ustno vodo.

Protezo ponoči odstranimo in pustimo, da dlesen počiva, razen v primeru posebnih navodil implantologa. V kolikor se gumijasti obročki in čašice ne prilegajo več tesno in postane proteza mobilna, obiščite svojega zobozdravnika, da vam jih zamenja.

S svojim implantologom se boste dogovorili za pogostost obiskov in rentgensko spremljanje stanja zobnega vsadka.

Priporočeno je 2x letno priti na profesionalno ustno higieno k ustnemu higieniku, pogostejši pa so obiski pacientov, ki imajo zobne vsadke in ugotovljeno parodontalno bolezen.

Zasledili boste priporočila za uporabe posebnih, za protetične nadomestke in tudi implantate, pripravljenih zobnih prh. Z napačno uporabo zobne prhe si lahko poškodujemo dlesen in sluznico, zato prinesite zobno prho s seboj k ustnemu higieniku, ki vam bo pokazal uporabo le-te, oziroma glede na vaše stanje uporabo lahko tudi odsvetoval. Prav tako vam bo pokazal primerne vrste zobnih nitk ter medzobnih ščetk in tehnike čiščenja.

Članstvo v združenju: 

  • omogoča dostop do mreženja z drugimi člani in izmenjavo izkušenj in znanj,
  • omogoča dostop do mreženja s strokovnjaki, kar lahko pripomore k boljšim kariernim priložnostim in deljenju znanja,
  • zagotavlja ekskluzivne ugodnosti, kot so popusti na izobraževanja, konference in strokovna literatura,
  • zagotavlja pomoč združenja pri pridobivanju strokovnih informacij, kot so izobraževanja, webinarji in svetovalne storitve, informacije Evropskega združenja, informacije o dogajanju na področju ustne higiene v EU,
  • omogoča možnost aktivnega sodelovanja pri projektih združenja.